Beszerzési segédlet

Nem eredeti Evac+Chair vásárlásakor az operátor és a szállított egyén komoly veszélybe kerülhet. A leendő beszerzés előtt tájékozódjon a megvásárolni szándékozott termékről, óvakodjon az utánzatoktól. Bizonyos termékek hasonlónak tűnhetnek a katalógusokban, de a funkcionalitásuk eltérhet.
 

Használat

A menekítőszék gyakorlati használata gyorsan és könnyen elsajátítható. A leleményes működési megoldások miatt a kezelő ujjai és keze védett a becsípődésektől és az ebből adódó sérülésektől. Sík felületen egy kézzel is egyensúlyban tartható a használatban lévő menekítőszék.
 

A menekítőszék súlya

Vészhelyzetben az eszközt a segítségre szoruló személyhez kell vinni, tárolási helyéről el kell mozdítani, akár az épület távolabbi pontjáról is, így a menekítőszék súlya fontos tényező.

A termék kifejlesztése során különös figyelmet fordítottunk arra, hogy a termék súlya egy átlagos felnőtt személy (operátor) számára ne legyen megterhelő.
 

Eszközök közötti átjárhatóság 

A készülék kialakításának olyannak kell lennie, hogy más hordozó eszközből (pl.: kerekesszék) egyszerűen át lehessen ülni vagy ültetni a segítségre szoruló személyt. A mozgásukban korlátozottak segítségre szorulhatnak, így az eszköznek stabilnak, minden oldalról megközelíthetőnek kell lennie és minden esetben biztonságot kell nyújtania a szállított személynek.

Ideális esetben az operátor segítségével a kerekesszék és a menekítőszék egymás mellé helyezhető, ülésmagasságuk azonos.
 

Irányíthatóság

A legtöbb lépcsőház megfelel az előírásoknak (OTSZ 7. melléklet) és legalább 1,2 méter széles a feljárókban és lépcsőfordulókban. A megfelelő eszköz fordulékony, a sarkok megkerülése és az utolsó lépcsőfok elhagyása nem igényelhet nagy erőkifejtést a kezelő részéről.
 

Az ereszkedés sebessége 

Egy képzett operátor által irányított menekítőszék képes egy átlagos személy normál haladási sebességével haladni a lépcsőn lefelé.

Az Evac+Chair segítségével akár 15 másodperc alatt megtehető egy emeletnyi ereszkedés, tehát egy 4 emeletes ház felső szintjéről 1 perc alatt evakuálható a szállított személy, amennyiben a haladást nem akadályozza semmi a lépcsőn.
 

Kontrollálható ereszkedési sebesség 

A legtöbb menekítőszék működése a talpazatban található önfékező ékszíjra épül, mely két vagy több lépcsőfokra fekszik fel. Ezt a koncepciót az amerikai Evac+Chair vállalatnál David Egen fejlesztette ki és szabadalmaztatta ’Egen Polymatic’ ékszíj néven, amely egy súrlódáson alapuló fékező mechanizmus.

A súrlódási együttható miatt minél nehezebb a szállított személy, annál nagyobb a fékező erő. A súrlódás növelhető az operátor által kifejtett nyomóerővel. A piacon fellelhetőek olyan széktípusok, amelyek nem rendelkeznek súrlódási elven alapuló fékező mechanizmussal, így nem kontrollálható az ereszkedés sebessége. Más eszközöket bowdenes szerkezetek működtetnek. Az ilyen, bowdenes fékrendszerekkel szerelt eszközök kezelése közben gyakorlatilag nincs lehetőség a haladási sebesség befolyásolására, vagy gurul a szerkezet, vagy áll.
 

Gyülekezési pont

A kijutást követően a menekítőszéknek stabilnak kell lennie és kényelmes pozíciót kell biztosítania a gyülekezési ponton eltöltött várakozási idő alatt. A szállított személyt soha ne hagyjuk őrizetlenül vagy egyedül, még a fékekkel felszerelt eszközöknél sem.

 

Támogatás a forgalmazótól

Végezetül bizonyosodjon meg arról, hogy a forgalmazó tart tréningeket és szervizháttérrel is rendelkezik. Kérdezzen rá a terméket gyártó országra, valamint a gyártó és a forgalmazó kapcsolatára.
 

Visit ParAid
© Evac+Chair International Limited 2010 Company Reg No.3593826 England
ParAid House Weston Lane Birmingham B11 3RS UK

News